Rreth Shkupit

Things to do and must see…

Ura e gurit

Ura e gurtë mbi lumin Vardar lidh Çarshinë e Vjetër të Shkupit dhe Sheshin Maqedonia në pjesën e re të qytetit. Ka shumë supozime për kohën e ndërtimit të urës, duke filluar nga shekulli VI (periudha e hershme bizantine) deri në shekullin XIV (periudha serbe) ose shekulli XV (periudha osmane). E gjithë ura është ndërtuar me gurë; prej nga vjen emri Ura e Gurit. Ura i përket grupit të urave prej guri me harqe të shumta që mbështeten në kallat e tokëzuara nga shtrati i lumit. Janë 13 harqe që rriten në madhësi nga skajet drejt mesit. Kjo krijon një vijë specifike lartësie që thyhet në mes. Në të dy anët e shtyllave, nga toka deri në mes, ka fraksione guri “faturat” për të mbrojtur urën nga shkatërrimi. Disa fatura janë të ngjashme me peshoren dhe dihet se kjo peshore është përdorur për të përcaktuar nivelin e ujit. Dokumenti më i vjetër që flet për këtë urë vjen nga viti 1469, periudha turke.

Kalaja e Shkupit "Kale"

Kalaja ndodhet në qendër të qytetit, në bregun e majtë të lumit Vardar, në kodrën Gradishte. Është një qytet i fortifikuar, me elementë të periudhave të ndryshme dhe me mure të dyfishta në pjesën jugore.

Në lashtësi ka ekzistuar një vendbanim në zonën e Kalasë së Shkupit. Kronologjikisht është periudha e kulturës Salkutsa-Bubanj-Hum, fundi i neolitit (mijëvjeçari IV-III p.e.s.). Kjo zonë u banua edhe një herë në shekujt VII-VI p.e.s., dhe u nda deri në shekullin IV-III p.e.s. me fortifikime të mira.

Sipas gjetjeve arkeologjike, Kalaja u rindërtua në vitin 535, me vendosjen e Justiniana Primës si prefekturë e qendrës veriore ilire dhe qytetit të peshkopit Antist. Nga shekulli i 10-të deri në fund të periudhës mesjetare, Kalaja ishte pjesë e qytetit mesjetar bizantine-slloven të Shkupit. Pas pushtimit osman në vitin 1392 deri në vitin 1912, Kalaja e Shkupit ka ekzistuar si vendbanim. Në vitin 2008 dhe 2010 u krye restaurimi i murit jugor mbrojtës të vijës së parë mbrojtëse (300 m e gjatë) me dy kulla, katër kulla kundër kalasë (mbështetjes), pesë kontraforta dhe një portë.

Çarshia e vjetër e Shkupit

Pazari i vjetër i Shkupit është pazari më i madh në Ballkan jashtë Stambollit. Ndodhet në bregun lindor të lumit Vardar. Pazari ka qenë qendër tregtare që nga shekulli i 12-të. Kulmi i rritjes së saj ishte gjatë sundimit osman, kur u ndërtuan shumë xhami (më shumë se 30) dhe ndërtesa e monumente të tjera turke. Edhe pse arkitektura islame është mbizotëruese në pazar, ka pak kisha, disa muze dhe objekte të tjera kulturore. Mund të pini kafe ose çaj turk në mjedisin piktoresk dhe të hani ëmbëlsira të shijshme tradicionale. Çarshia e vjetër e Shkupit

Pazari i vjetër i Shkupit është pazari më i madh në Ballkan jashtë Stambollit. Ndodhet në bregun lindor të lumit Vardar. Pazari ka qenë qendër tregtare që nga shekulli i 12-të. Kulmi i rritjes së saj ishte gjatë sundimit osman, kur u ndërtuan shumë xhami (më shumë se 30) dhe ndërtesa e monumente të tjera turke. Edhe pse arkitektura islame është mbizotëruese në pazar, ka pak kisha, disa muze dhe objekte të tjera kulturore. Mund të pini kafe ose çaj turk në mjedisin piktoresk dhe të hani ëmbëlsira të shijshme tradicionale

Kishat dhe Xhamitë

Kisha “Shën Spas” me ikonostasin dhe varrin e Goce Dellçevit

Kisha është një muze.

Një shërbim hyjnor bëhet vetëm një ditë në vit, në Spasovden, ditën e festës së tij.

Sipas pikturës, ajo u ndërtua në fund të shekullit të 17-të dhe në fillim të shekullit të 18-të mbi një themel të vjetër kishe nga shekulli XVI-XVII. Urimet datojnë që nga viti 1824.

Brendësia e kishës u formua në shekullin e 19-të deri në mesin e shekullit të 20-të. Në pjesën perëndimore të kishës ndodhet galeria e grave. Më specifike për këtë kishë janë dëshirat jashtëzakonisht të bukura të ikonostasit, fronit, foltores, kishës së këndimit dhe stendës së ikonave. Ikonostasi është 10 metra i gjatë dhe 6 metra i lartë. Është arritja përfundimtare e artit maqedonas. Autorë të urimeve janë Petre dhe Marko Filipovski dhe Makarie Fërçkovski. Në oborrin e kishës ndodhet Varri Përkujtimor i Goce Dellçevit, pararojës së lëvizjes revolucionare maqedonase, gjenia politike, autoriteti moral dhe karizma e së cilës ndihmuan në mbajtjen e një lufte të madhe kombëtare kundër Perandorisë Osmane dhe përpjekjeve ekspansioniste të vendeve fqinje.

 

Kurshumli An

Supozohet se pjesa e brendshme është ndërtuar nga Muslihudin Abdul Ghani, i njohur si Muzein-oja Al-madini, në shekullin e 16-të. Ai përbëhet nga dy pjesë. Sektori i parë përdorej për të akomoduar tregtarët dhe mallrat e tyre, dhe sektori tjetër strehonte tezgën, shërbëtorët dhe objektet e tjera. Ky sektor ka dy hyrje: njëra direkt nga rruga, dhe tjetra është nga oborri ku mund të arrihet nga hyrja kryesore, nga pazari. Pjesa kryesore e Anit ka një bazë katrore dhe përbëhet nga një përdhesë dhe një dysheme, me një sërë dhomash, që rrethojnë një oborr që ka një hajat të gjerë të harkuar si në nivelin e përdhes ashtu edhe në katin. Në oborr ka një shatërvan me një filxhan guri të bukur dhe autentik.

Xhamia Mustafa Pashë

Është ndërtuar në dekadën e fundit të shekullit të 15-të, 1492 nga Mustafa Pasha. Ai u dëmtua gjatë tërmetit të vitit 1963, por më vonë u riparua.

Mustafa Pasha ishte një person shumë i rëndësishëm në vendin osman gjatë sundimit të sulltanëve Bajazit II (1481-1512) dhe Selim I (1512-1520). Për të dihet pak, sepse në kohën e tij kishte disa njerëz të shquar me emrin Mustafa Pasha.

Në kompleksin Xhamia kishte pak objekte të gjalla të përdorura nga njerëzit fetarë. Mustafa Pasha vdiq në vitin 1519, sipas mbishkrimit në varrin e tij (mauzoleum), i cili ndodhet afër xhamisë. Sot, objektet e ruajtura që mund të shihen janë varri i Mustafa Pashës, një sarkofag, që besohet të jetë Umises (një nga vajzat e tij) dhe disa gurë varresh nga varrezat e vjetra.

Muzetë

Muzeu i Maqedonisë

Pranë kalasë së Kalesë mbi Çarshinë e Vjetër të Shkupit

Kompleksi në të cilin ndodhet muzeu ka 9560 m2. Ka disa ndërtesa të lidhura, gjë që lejon lëvizjen e vazhdueshme nëpër muze. Aty ruhen rreth 100.000 objekte muzeale që kanë vlera arkeologjike, etnologjike, historike, artistiko-historike. Në koleksionin arkeologjik gjenden objekte nga neoliti deri në periudhën e mesjetës së vonë. Në këtë koleksion përfshihen edhe monumentet prej guri të gjetura në Lapidariumin në Kurshumli an.  Muzeu i parë Arkeologjik në Maqedoni u themelua në vitin 1924. Në vitin 1945 u themelua Muzeu Kombëtar i Maqedonisë. Në vitin 1976 u ndërtua kompleksi i Muzeut të Maqedonisë. Integrimi i tre muzeve – Arkeologjik, Etnologjik dhe Historik në Muzeun e sotëm të Maqedonisë u bë në vitin 1984. Në vitin 1991 u krijua një departament special i artit.

Museum of contemporary art

The construction of the Museum began in 1969, the 5 of April and finished on 13 November 1970. The construction is a donation from the government of Poland, which announced a call for projects (89), from which one was chosen. The object has two levels and one partially underground area, used for storage, conservation and propulsion. It has 5.428m2, from which 3.000 m2 are exhibition space and the rest is storage, administration and other facilities. The Museum hosted and organized over 1000 domestic and international exhibition, amongst them the Vienna Biennale presentation (1976, 1993, 2003 and 2005) and a number of exhibitions of Macedonian art in Paris, London, Rome, Munich, Tokyo, Stockholm,Athens, Belgrade, Zagreb, Sofia, Sarajevo etc. 

Shtëpia Përkujtimore e Nënë Terezës

Dëshira për t’i bërë homazhe njërit prej njerëzve më të njohur nga Shkupi dhe fituesit të çmimit Nobel nga Maqedonia, çoi në hapjen e Shtëpisë Përkujtimore kushtuar Nënë Terezës në vitet 2010-2011 (më 30 janar 2009).

Vendndodhja e Muzeut nuk u zgjodh rastësisht. Në këtë vend ndodhej një kishë e vjetër katolike, e quajtur “Zemra e Shenjtë e Jezusit”, ku u pagëzua Nënë Tereza, ashtu si Goxhe Bojaxhiu, vetëm një ditë pas lindjes së saj dhe ku mori kungimin e saj të parë dhe gjeti paqen e brendshme pas të atit. vdekje, kur familja e saj ishte në një situatë shumë të vështirë.

Ky vend pati një kuptim dhe ndikim të madh në jetën dhe karakterin e të resë Goxhe Bojaxhiu dhe dëshirën e saj për të ndihmuar njerëzit e varfër dhe për t’u bërë një nga humanitaret më të mëdha në botë. Nënë Tereza u shpall qytetare nderi e Shkupit. Në sheshin Pella, në vendin e shtëpisë së saj të vjetër, u ndërtua një monument që duhet vizituar.

Shijoni Historinë dhe Natyrën

Kanioni i Matkës

Kanioni i Matkës, 5000 ha, gjendet 17 km në jugperëndim të Shkupit. Është një kanion i lumit Treska, i cili derdhet në lumin Vardar në anën e djathtë të tij.

Lartësia më e lartë është 1401 metra, dhe më e ulëta është 350 metra. Formacionet gjeologjike në kanionet e luginës së lumit Tresca dominohen nga shkëmbinj sedimentarë karbonatikë të varur në dete të thella dhe ujëra të cekëta gjatë disa epokave gjeologjike.

Këtu janë regjistruar 1000 lloje bimësh, nga të cilat 20% janë endemike ose relikte. Në zonën e mbrojtur gjenden 34 lloje gjitarësh, 22 lloje zvarranikësh dhe 133 lloje shpendësh.

Ujësjellësi

Periudha e saktë e ndërtimit të Ujësjellësit ende nuk është përcaktuar. Supozimi varion nga shekulli VI (në kohën e perandorit bizantin Justiniani I, kur u rindërtuan shumë qytete nga provinca e Dardanisë, pas tërmetit të vitit 518) deri në shekullin XV, kur u ndërtuan pothuajse të gjitha annu në Shkup. kështu që qyteti kishte kërkesa jashtëzakonisht të larta për ujë.

Ujësjellësi ishte pjesë e sistemit të ujit që bartte ujin nga Crna Gora e Shkupit në Kalenë e Shkupit. Është një ndërtesë me një tubacion ajrore, 386 metra e gjatë dhe përbëhet nga dy pjesë: pjesa e sipërme dhe e poshtme.

Kryqi i Mijëvjeçarit

Ky monument modern ndodhet në majë të malit Vodno; e ndërtuar në vitin 2002, si simbol i hyrjes në mijëvjeçarin e ri. Është 66 m i lartë dhe 46 m i gjerë. Në vitin 2008, brenda kryqit u instalua një ashensor që vizitorët të shijonin pamjen e mahnitshme të kryeqytetit të Maqedonisë, Shkupit.

Teleferiku Millennium Cross, 570 metra mbi nivelin e detit dhe 480 metra diferencë në lartësi, ka një trase të gjatë 1600 metra. Shpejtësia e teleferikut është 6 metra në sekondë, kështu që udhëtimi zgjat 4 minuta e 18 sekonda. Ka 28 gondola të rregullta për tetë persona dhe 2 gondola për 4 persona. Ka një kapacitet maksimal prej 1160 pasagjerësh në orë.